2010. jan. 20.

Az anonim porleves meséje

Volt egy porleves. A neve lekopott már, ezért csak úgy hívták, az anonim porleves.Már ő sem tudta miből van. Baj van a világgal. A világot nem érdeklik az anonim porlevesek. Pedig nem csak ő járt ebben a cipőben, sok hozzá hasonló pástétom, halkonzerv és lejárt tej termék volt még. De ez a porleves mégis más volt! Volt szíve, delikátból ugyan, de azzal úgy szeretett, mint bármely hajótörött a kitalált barátját. Akart valaki lenni és beteljesíteni a porlevesek sorsát. Feladott egy hírdetést:
Aki megfőz, annak elárulom a legnagyobb titkot!
A világot érdekelte, hogy mi lehet az, amit a porleves annyira tud, de túl nagynak érezte az anonim porleves kérését. Végül akadt egy bátor ember, egy mongol szakács, aki úgy érezte, hogy képes lesz elbírnia ezt a nagy terhet, ami a legnagyobb titkot takarja.
Megfőzte a porlevest és meg is ette. A porleves csak csúszott le a kérges torkon és örült. Boldogan összekeveredett a gyomorban a reggeli maradékaival és érezte, már nem csak egy anonim porleves, hanem étek. Beteljesült az ő sorsa. Mikor kijött, megsúgta a világnak a titkot, csak az már senkit sem érdekelt a tálalás miatt.
Tanulság
Jobb egy édes hazugság, mint a mocskos valóság.

Nincsenek megjegyzések: